Związkowcy (szefostwo) to inna bajka, krzykacze/nieroby, ale kasę biorą zacną (nawet premier/ministry mniej zarabiają - oficjalnie).
Wystarczył by jeden związek zawodowy, ale nie musi być co najmniej kilka/kilkanaście bo trzeba doić z koryta państwową kasę.
Była już w Polsce kopalnia przynosząca 100 milionów strat rocznie. To Silesia w Czechowicach-Dziedzicach. W 2010 Kompania Węglowa chciała pozbyć się zakładu zatrudniającego 800 osób. Był gniew, protesty, ale żaden polityk nie odważył się wyłożyć 100 mln z pieniędzy podatników na dotowanie produkcji. Co się z nią stało? Kupił pewien Czech, zainwestował miliard złotych i zatrudnił drugie tyle górników. Już w tym roku biznes ma przynieść niewielki zysk.
Jednak:
Zamieszczone przez bzyq_74
Koszt wydobycie węgla jest niewspółmiernie wysoki w porównaniu z Rosją /Chinami i jego jakość w większości kiepska.
Tutaj nie masz zupełnie racji. Należy popracować nad pozbyciem się zbędnych kosztów choć tym ze wschodu na pewno nie dorównamy, bo u nas próbują ale nie udaje im się aż tak poniżyć ludzi np. właśnie dzięki związkom. Są już jednak przypadki gdzie Polaków w Polsce zatrudnia się za 4zł/h lub mniej (jakaś firma produkująca cukierki na Dolnym Śląsku)... Co byś powiedział na to gdyby Ciebie chciano zastąpić Ukraińcem czy Rosjaninem (co już ma miejsce), bo on przecież jest tańszy.
zamknijcie już ten wątek ...
wszyscy chcą dobrze, wszyscy mają rację, a dogadać się nie można
Jakbym obrady sejmu czytał - tam też za cholerę nie mogą się dogadac :twisted:
Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
Jark7
było 119/296 jest 143/328 by Aligator
Jak pisałem to nie jest bezpieczna ani lekka praca.
Jak też pisałem za żadne pieniądze bym tam nie zszedł do roboty, tym bardziej w metanowej.
Meritum mojego posta którym rozpocząłem dyskusję było wkurw#$%^nie na górników, którzy siłą wymuszają na rządzie dopłaty do ich roboty.
I tu nawet ta jak by nie było tragedia nie zmieni mojego punktu widzenia.
Jestem za wysokimi zarobkami dla górników, za ich przywilejami,m za 13, 14, 16... 32.. i n-tymi wypłatami, za Barbórkami, deputatami, sratami, tatami i innymi dodatkami ale pod warunkiem, że wypłaca im je pracodawca ze środków WYPRACOWANYCH przez firmę.
To jawne łamanie konstytucji, prawa o działalności gospodarczej, i wielu innych paragrafów przez dopuszczanie do tego, że niedochodowe, źle zarządzane przedsiębiorstwa są dotowane ze skarbu państwa bezpośrednio gotówką lub pośrednio przez umorzenia zobowiązań.
Krótko mówiąc - ile sobie górnicy wypracujecie tyle sobie między siebie rozdajcie, przejedzcie, przetańczcie, zainwestujcie, pomnóżcie, dzieciom rozdajcie. Ja z waszego ani grosza nie chcę, ale od mojego się odpier#$%^%lcie.
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Dojrzałeś chłopie dopiero? Zawsze lepiej późno niż wcale. Ale po kiego było sie szarpać z nami i nerwy psuć? Żeby teraz przyznać nam ostatecznie rację...Nie można było tak od razu, kmink? :wink:
Jak pisałem to nie jest bezpieczna ani lekka praca.
Jak też pisałem za żadne pieniądze bym tam nie zszedł do roboty, tym bardziej w metanowej.
Meritum mojego posta którym rozpocząłem dyskusję było wkurw#$%^nie na górników, którzy siłą wymuszają na rządzie dopłaty do ich roboty.
I tu nawet ta jak by nie było tragedia nie zmieni mojego punktu widzenia.
Jestem za wysokimi zarobkami dla górników, za ich przywilejami,m za 13, 14, 16... 32.. i n-tymi wypłatami, za Barbórkami, deputatami, sratami, tatami i innymi dodatkami ale pod warunkiem, że wypłaca im je pracodawca ze środków WYPRACOWANYCH przez firmę.
To jawne łamanie konstytucji, prawa o działalności gospodarczej, i wielu innych paragrafów przez dopuszczanie do tego, że niedochodowe, źle zarządzane przedsiębiorstwa są dotowane ze skarbu państwa bezpośrednio gotówką lub pośrednio przez umorzenia zobowiązań.
Krótko mówiąc - ile sobie górnicy wypracujecie tyle sobie między siebie rozdajcie, przejedzcie, przetańczcie, zainwestujcie, pomnóżcie, dzieciom rozdajcie. Ja z waszego ani grosza nie chcę, ale od mojego się odpier#$%^%lcie.
Przyznam bez bicia, przeczytałem ten wątek tylko pobieżnie... Ale to co się dzieje w kopalniach nawet już nie jest śmieszne... Przyzwyczaiłem się że sporo ludzi "jedzie" po górnikach (przewraca im się w d...ch, zarabiają miliony itd itp :wink: ) Pracuję od 7 lat na Sobieskim i jak bym komuś powiedział jakie są zarobki na kopalni to pewnie wyśmiałby mnie i uznał że jestem największym kłamcą... Jeśli zabiorą wszystkie dodatki których i tak już ubyło no to ciekaw kto zjedzie pod ziemię za takie pieniądze? Życzę wtedy powodzenia żeby znależc jeleni do tej pracy. Nie robię z siebie filozofa i nie chodzi mi o jakieś osobiste wywody i płacz na forum ale wiem jaka jest sytuacja na zakładach... :wink:
Busku, tu nikt nie podnosi kwestii że górnicy za dużo zarabiają mimo że nie raz jest mowa o ich rzekomych czy rzeczywistych zarobkach.
Niejeden powiedział, że nawet za 10x tyle pod ziemię by nie jechał.
Tu chodzi o to, że my - mali i średni przedsiębiorcy, a także duże firmy i można powiedzieć całe społeczeństwo dorzuca się co roku sporą kwotą do Waszych nierentownych kopalń?
Dlaczego nierentownych - bo się przejdzie banda po katowicach, rozpali opony, rzuci petardy, śruby, itp. i wywalczy sobie utrzymanie przywilejów na które nie ma od dawna pieniędzy.
A jeśli nie ma pieniędzy w kasie firmy, to budżet Państwa da. A jesli nie da to chociaż 0,5mld (1 jedna czwarta wartości stadionu narodowego który był rzekomo gigantycznym niepotrzebnym wydatkiem) długu w ZUS umorzy.
Żeby było jasne, jeszcze raz zacytuję:
"...Jestem za wysokimi zarobkami dla górników, za ich przywilejami,m za 13, 14, 16... 32.. i n-tymi wypłatami, za Barbórkami, deputatami, sratami, tatami i innymi dodatkami ale pod warunkiem, że wypłaca im je pracodawca ze środków WYPRACOWANYCH przez firmę.
Krótko mówiąc - ile sobie górnicy wypracujecie tyle sobie między siebie rozdajcie, przejedzcie, przetańczcie, zainwestujcie, pomnóżcie, dzieciom rozdajcie. Ja z waszego ani grosza nie chcę, ale od mojego się odpier#$%^%lcie.... "
Na zasadzie równości wszystkich wobec prawa mogę też moim pracownikom obiecać 13, 14, 14, "barbórki", bony, deputat w wyprodukowanych wyrobach i inne dodatki a jak na to nie będę mieć bo po prostu firma tego nie wypracuje, to ich wyśle pod sejm a do ZUS napisze o umorzenie zaległych składek.
Jak myślisz, jaki będzie efekt? Już wiesz o co mi chodzi?
Busku, jak to przeczytasz to powiedz mi jedno: dlaczego Bogdanka jest pączkiem pływającym w maśle wolnego rynku? Bo sama na siebie zarabia, a nie jest częścią "Holdingu" w którym rentowne kopalnie reanimują nierentownego trupa kosztem swoim i społeczeństwa.
Jeszcze raz powiadam: zamknąć nierentowne kopalnie.
kazik4x4 Ty si teraz nie tłumacz jak jakaś zasmarkany małolat że palił fajkę :lol: .
:wink:
Każdy ma swoje argumenty zależy po jakiej stronie stoi. Ale jedno jest istotne. Standardowo - jak zawsze szczuje się ludzi na ludzi a złodziejstwo kwitnie od wielu, wielu lat.
Żadne system takiego czegoś nie wytrzyma.
To dzieje się od kilkudziesięciu lat, było za komuny, trwa za demokracji i nikt nie chce nic z tym zrobić bo każda władza ma tu pole do wielkich lewych pieniędzy
Pitolicie tu i trudzie pracy górnika, ile ten ile tamten zarabia, kłócicie się o przysłowiową dupę Maryny.
Prawda jest taka, że jak zakład nie zarabia to czeka go upadłość i koniec kropka, nikt nie powinien wyciągać łapy i okradać innych grup społecznych tak jak to ma miejsce np w górnictwie.
Ja nic nie mam do pracy górnika, nie chciałbym tego robić, nie zazdroszczę. Ale nie mogę jednego zrozumieć.
Górnicy ( Ci z forum i wszyscy inni) dlaczego powielacie złodziejskie praktyki?
Przecież wiecie doskonale co dzieje się wokół kopalni. Ale z obawy o robotę nic z tym nie robicie. Łatwiej wam rozjebać parę aut, szyb potłuc, OKRAŚĆ mnie i innych obywateli. Boicie się walnąć pięścią w stół i wziąć się za porządek u siebie. Idziecie na łatwiznę.
Ale dlatego, że przez lata Ci, którzy Was okradają (i nas) pięknie to wyreżyserowali i jako statyści w tym przedstawieniu uczestniczycie co chwila.
Nie akceptuje takiego, patologicznego sposobu dotowania Was, bo to pieniądze wywalone w błoto, nasze pieniądze a nie Wasze.
Zróbcie porządek u siebie i przestańcie wyciągać łapy po nie swoje. Wasza praca jest opłacalna i możecie UCZCIWIE zarobić duże pieniądze i podobnie jak kazik4x4 nie będę zazdrościć wam wtedy niczego ale nie moim kosztem. Przestańcie przymykać oko, walczcie z tymi , którzy Was okradają ( i pośrednio nas) a nie wyciągacie ręce po nie swoje akceptując złodziejskie praktyki w swoim środowisku.
Szukajcie kasy u swoich szefów, związkowców a nie w naszych kieszeniach. Rozjebcie ten burdel na Wiejskiej ale domagajcie się porządków w tym waszym kurwidołku, przestańcie być marionetkami, na których my się wkurwiamy. Zawalczcie o swoje miejsca pracy ale nie najtańszym , najprostszym sposobem. Pierdolony złodziejski kraj, każdy tylko wyciąga łapy i mu kurwa daj. A mi kto da? Pytam się? Kto?
PS.
Kazik4x4 nie mów o nierentownych kopalniach. Chwalisz, się ze znasz ten fach i masz w rodzinie górników i też piszesz takie rzeczy jakie się ludziom wciska ? Gdyby nie były tak okradane to pewnie większość z tych "nierentownych" byłaby na solidnym plusie. Jak to mnie wkurwia, zrobić porządek wokół kopalni, zablokować import syfu dotowanego od ruskich i bez podwyżek dla nas - ostatecznych odbiorców kopalnie zarabiają aż forsa szeleści. Ale nikomu na tym nie zależy bo "grubasy" wola okradać górników, górnicy nas i wszyscy żyją na czyjejś krzywdzie...oprócz nas.
Alonzo_, kazik4x4, Panowie, ja doskonale wiem o co Wam chodzi... Ale po pierwsze ja nie pracuję w kopalni która nie ma zysków...
Zamieszczone przez Alonzo_
Górnicy ( Ci z forum i wszyscy inni) dlaczego powielacie złodziejskie praktyki?
A co ja powielam? Złodziejskie praktyki? Nie wkładaj wszystkich do jednego wora bo nie każda kopalnia traci i nie każdy pali opony i jak ładnie to powiedziałeś psuje auta... Ja nikogo nie bronię, widzę jaka jest sytuacja ale też pracuję w górnictwie... Alonzo_, Sam przecież napisałeś o syfie sprowadzanym z Rosji, chyba oboje wiemy że to nie jest normalne, sprowadzac g...o które nie ma kompletnie kaloryczności i mieszac ten syf z Naszym węglem? Kompletna paranoja... Na koniec zadam pytanie retoryczne, Który kraj na świecie prz...ał największy podatek vat na węgiel? Oczywiście że Polska (22%) Stany, Niemcy i Czechy mają 15% i tam ludzie są oburzeni że to za dużo... Czytałem ostatnio wywiad w którym były minister finansów powiedział że wystarczyłoby zmniejszyc podatek na okres 1 roku do 15% i górnictwo by "odetchnęło"... Więc to wk.....e górników z "niby" nierentownych kopalń też jest w jakimś stopniu zrozumiałe... Jeszcze raz powtórzę, wiem o co Wam chodzi ale popatrzcie na to też z drugiej strony, dlaczego tylko Polska jako jedyny kraj na świecie prz....ł tyle podatku? Dodam że podatek to ok 30% kosztów kopalń...
Zamieszczone przez Alonzo_
OKRAŚĆ mnie i innych obywateli.
Jestem górnikiem i powiedz mi co ja Ci zabrałem lub ukradłem??????
[ Dodano: Pon 24 Lis, 14 23:50 ]
Zamieszczone przez WIELKIBONGO
a kończąc na sklepach górniczych
Odgrzałem "kotleta" ale nie mogłem się powstrzymac... O co chodzi z sklepami górniczymi? Jeśli chodzi o stołówki przy kopalni gdzie kupisz gó...ą szynkę za 40zł lub coca colę za 7,50 no to jest cholerny przywilej :wink: No bo innych "sklepów górniczych" ja nie znam.
Pytanko go górników: czy bylibyście za tym, żeby Skarb Państwa finansował:
1) czternastą pensję zatrudnionym u mnie aplikantom ?,
2) coroczne podwyżki ?
3) ich zatrudnienie w ogóle u mnie jak staną się zbędni i będę na nich ponosił stratę ( inaczej tłumacząc górnikom - jak nie będę miał z nich kasy na czysto),
Puki co budzet zaplanowal im i nie tylko podwyzke z 1680 na 1750zl brutto 8) Czyli cale 70zl brutto, co przy aktualnych skladach na ZUS oraz nie podniesionej kwocie wolnej od podatku spowoduje, ze realnie gro ludzi dostanie moze 25zl wiecej do kieszeni, a pracodawca na ten szczytny cel wylozy ~100zl. I co nie lepiej dac to pracownikowi pod stolem :lol:
ech miałem nic już nie pisać w tym temacie ale Alonzo_ mnie wk***ił :evil:
"Górnicy ( Ci z forum i wszyscy inni) dlaczego powielacie złodziejskie praktyki?
Przecież wiecie doskonale co dzieje się wokół kopalni. Ale z obawy o robotę nic z tym nie robicie. Łatwiej wam rozjebać parę aut, szyb potłuc, OKRAŚĆ mnie i innych obywateli. Boicie się walnąć pięścią w stół i wziąć się za porządek u siebie. Idziecie na łatwiznę."
A co taki zwykły gornik, sztygar czy nawet ktoś z władz kopalni ma zrobić... proszę cię bardzo NAPISZ mi co ma zrobić... wziaść z 90 kg materiału i wy****ć to wszystko w cholerę czy co.
Dziękujcie bucom z Solidarnośći i innym Sierpuchom lewusom co ustawili się na kopalniach niby w obronie pracowników.
Myślisz że takim dyrektorem na kopalni zostaje się dlatego ze jest się kompetentnym, doświadczonym fachowcem... NIE
takie stanowiska obsadzają tylko ci którzy gwarantują zachowanie obecnie panującego układu ze związkami/firmami itp
Skoro związki z KW są teraz takie mądre i stwierdziły że prezes się nie nadaje niech teraz tego głównego krzykacza z Solidarnośći zrobią prezesem i niech pokaże co potrafi.
Dziwne tylko jest to że jak KW przynosiła zyski to wszystkim się podobało i siedzieli cicho
@loyd
Niech sobie związek założą i piszą do pani premier może coś załatwią
@ Alonzo_
napisz mi co mam zrobić ... no i co ci ukradłem :P
Busku, jak juz wklejasz to przynajmniej całe zdanie,jak moge prosic
Bo takie wyrwane z kontekstu to wiesz.....
Orginał wyglądał tak "A odkąd pamietamy wszyscy, to górnicy mieli przywileje jeszcze z czasów Gierka-poczynając od kartek,13,14,Barbórek a kończąc na sklepach górniczych i talonach na "dobra doczesne" "
jak nie wiesz albo nie pamietasz co to sklepy górnicze to zapytaj starszych kolegów na kopalni gdzie kupowali nieosiagalne w tamtym okresie dla zwykłego śmiertelnika pralki,lodówki,telewizory czy samochody
NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
ech miałem nic już nie pisać w tym temacie ale Alonzo_ mnie wk***ił :evil:
:diabelski_usmiech
Zamieszczone przez Mr0czny
"Górnicy ( Ci z forum i wszyscy inni) dlaczego powielacie złodziejskie praktyki?
Przecież wiecie doskonale co dzieje się wokół kopalni. Ale z obawy o robotę nic z tym nie robicie. Łatwiej wam rozjebać parę aut, szyb potłuc, OKRAŚĆ mnie i innych obywateli. Boicie się walnąć pięścią w stół i wziąć się za porządek u siebie. Idziecie na łatwiznę."
A co taki zwykły gornik, sztygar czy nawet ktoś z władz kopalni ma zrobić... proszę cię bardzo NAPISZ mi co ma zrobić... wziaść z 90 kg materiału i wy****ć to wszystko w cholerę czy co.
Widzisz, doskonale wiecie co zrobić ale jak zawsze rozpierduche robicie (domyślnie - nie chodzi personalnie o Ciebie) zamiast u siebie to "w stolycy"
Dziękujcie bucom z Solidarnośći i innym Sierpuchom lewusom co ustawili się na kopalniach niby w obronie pracowników.
Myślisz że takim dyrektorem na kopalni zostaje się dlatego ze jest się kompetentnym, doświadczonym fachowcem... NIE
takie stanowiska obsadzają tylko ci którzy gwarantują zachowanie obecnie panującego układu ze związkami/firmami itp
Skoro związki z KW są teraz takie mądre i stwierdziły że prezes się nie nadaje niech teraz tego głównego krzykacza z Solidarnośći zrobią prezesem i niech pokaże co potrafi.
Dziwne tylko jest to że jak KW przynosiła zyski to wszystkim się podobało i siedzieli cicho
Co Ty mi za wkręty tu sadzisz?
A mnie to gu...zik obchodzi. Zawsze tak właśnie tłumaczy się ten burdel w Waszych (znowu ogólnie nie do Ciebie personalnie) "firmach/prywatnych folwarkach kilku grubasów-kopalniach", broni się złodziei bojąc nazwać się każdego z osobna po nazwisku. Wy doskonale wiecie kogo by trzeba wpuścić w szyb bez windy ale jak zawsze "boicie się o miejsca pracy" i palcem nie ruszycie.
Zapewne nie zdajecie sobie Panowie górnicy sprawy z tego ale oprócz Was jest jeszcze trochę ludzi w tym kraju , którzy boją się o swoje miejsca pracy.
A boją się bo przez takie rozdawnictwo państwowej czyli naszej wspólnej (ale tylko tych którzy na to łożą a nie tylko biorą :twisted: ) kasy podkręca się jak się da śrubę milionom małych firm , które ledwo zipia przez obciążenie fiskalne. US-y każda złotówkę oglądają aby wydoić z nas bo "na górników" trzeba się zrzucić k%$@a mać, kontrola za kontrola aby dojebać, wydłubać ostatniego zeta i nie raz dobić ale co tam.Wielu robi miesiącami tylko na ZUSy, opłaty, podatki a na życie ledwo styka i wytłumacz takiemu że ma się dokładać nie tylko na Wasze pensja ale i na wasze składki i emeryturę. A Ty tłumaczysz mi ,że ma on (czy ja) dziękować...i tu lista Twoja? Daj spokój. Każdego krew zaleje na takie argumenty.
Chłopaki, Wy mi osobiście nic nie ukradliście, przecież to chyba oczywiste jest. Ale przez dotowanie w nieskończoność złodziejskich firm, które reprezentujecie brakuje na wiele a zabraknie na jeszcze więcej. Dlatego to że Cię mr0czny wkurwiłem w tym temacie mnie specjalnie nie rusza bo cała mafia, którą reprezentujecie i jeszcze bronicie niektórzy wkurwia mnie bardziej.
@ Alonzo_
napisz mi co mam zrobić ...
Porządek tam u siebie chłopie zróbcie.
no i co ci ukradłem :P
j/w osobiście nic.
Te kopalnie powinno się w pizdu sprywatyzować wszystkie i dobrze opracować przepisy co do jakiejś tam regulacji handlu węglem bo jakby nie patrzeć to jest temat strategiczny dla kraju. Aby one nie ograniczały swobody działalności na tym rynku ale umożliwiały rządowi w sytuacjach podbramkowych mieć wpływ na pierwszeństwo pozyskiwania węgla. Ale powinny one być prywatne. Bo nikt przy zdrowych zmysłach nie wyłoży ogromnej kasy aby sam siebie okradać (" złodzieje-dyrektorzy" im podobni działacze związków, spółki około kopalniane itd) Nie wiem jak to najlepiej powinno być rozwiązane ale wiem, że tego co tam się dzieje nie można dalej tolerować i pozwalać aby mafia była bezkarna i wszystkich dookoła okradała.
Panowie górnicy gdybyście chcieli być tu przed nami obiektywni i uczciwi to nie powinniście popierać żadnych "rajdów" na Wa-wę i wyciągania kasy z budżetu, ani w tych manifach uczestniczyć. Jeśli widzicie to co my to powinniście walczyć u Was, na kopalniach, poprzez ich paraliż decyzyjny czy roboczy zmusić rząd do działania aby wreszcie się zajął problemem jak należy a nie łatał dziury nie swoim wzmagając niezadowolenie i frustrację innych grup społecznych, napuszczając tylko nas na was i odwrotnie, i zamiatał pod dywan bo część tam ma w tym interes. Zostawcie Wa-wę a zacznijcie u siebie.
Komentarz